Blat z metalu
Propozycja ta nie należy do najpopularniejszych. Moda na takie rozwiązania pochodzi z przemysłowych pomieszczeń, w których przygotowuje się posiłki. Blaty takie wydają się wyjątkowo sterylne, czyste i trochę surowe w swoim wyglądzie. Nie można ich montować bezpośrednio, pod metal trzeba położyć płytę wiórową (zapobiegniemy tym samym niestabilności blatów). Takie blaty bardzo dobrze wyglądają w połączeniu z innymi metalowymi urządzeniami. Mamy bowiem w ofercie sklepów dostępne urządzenia AGD, w kolorze inox, który będzie się komponował z blatami ze stali. Blaty z metalu poleca się do nowoczesnej kuchni. W kuchni tradycyjnej będą stanowiły wyraźny akcent. Jeśli będzie on zamierzony, warto próbować.
Najlepiej wybierać stal kwasoodporną, taka będzie nam służyć przez wiele lat. Taki wybór zagwarantuje nam odporność na wilgoć i korozję.
Blaty z metalu są odporne na wysoką temperaturę, wilgoć, na zabrudzenia. Dzięki nim łatwo utrzymamy naszą kuchnię w czystości i higienie. Mycie także nie będzie nam sprawiać kłopotu. Gorzej z krojeniem na nich. Lepiej tego nie robić. Pewną zaletą jest zimne uczucie podczas dotyku. Samo mycie nie wystarcza, blaty z metalu trzeba wycierać do sucha, by nie pozostały na nich plamy.
Podobne informacje: